Veiligheid geeft voor ieder mens een gevoel van “jezelf” kunnen zijn. |
“Zeker Bewegen 2.0
voor kwetsbare ouderen geeft een bevestiging van eigen kunnen"
De realiteit is dat wij bij gezondheid langer leven. Heel fijn, maar fysiek niet altijd prettig. Ouder worden gaat bijna bij iedereen gepaard met tekortkomingen en gebreken. Uiteraard verschilt dat enorm. Met het ouder worden verandert er veel in het lichaam.
Gelukkig verloopt veroudering meestal geleidelijk. Daardoor is het makkelijk om de levensstijl erop aan te passen. ‘Ouder worden’ is voor sommigen iets ongrijpbaars. Want, bij ouder worden komen de ouderdomskenmerken naar boven. Ziektes en medicijngebruik hebben vaak een invloed op het ouder worden. Wat bijna iedereen ervaart zijn stijve gewrichten en beperking in beweging bijv. van knie, nek of heup. Daarnaast wordt de energie en kracht duidelijk minder.
De training “Zeker Bewegen 2.0” geeft inzicht en een bevestiging wat ouderen graag willen.
Ouderen willen zolang het kan nog steeds zelfstandig blijven functioneren, zonder hulp van anderen. Kortom doorgaan en “NIET VALLEN”.
Het “Ik wil niet (weer) vallen” kan bij een negatieve ervaring een angstcomplex worden. Dit beïnvloedt de aanpak en doorzettingsvermogen. Minder bewegen en minder spierkracht gaat het leven beheersen met onzekerheden.
Zeker Bewegen 2.0 vertoont de momenten van zelf doen en daar waar het kan zelf beslissen. Zeker bewegen is een initiatief van de Judo Bond Nederland waar de cursisten o.a. geattendeerd worden op veilig leren vallen. Bij Zeker Bewegen 2.0 is dit niet van toepassing. Een valbreek techniek bij (kwetsbare) ouderen leer je niet in paar lessen. Dit vereist een lang proces met geduld en veel durf. En dan de vraag of het lukt op den duur. Wie niet blijft trainen, valt direct terug in de oude gewoontes.
Door diverse studies hebben ‘zeker bewegen instructeur’ Rolf Tijssen en Guus Kroes van Mens en Welzijn Voorst diverse veranderingen aangebracht met o.a. een gestandaardiseerd meetplan en een speciaal werkboek. De trainingen in de Gemeente Voorst hebben in de loop der jaren aangegeven dat een valtraining zorgvuldig gegeven moet worden. Na onderzoek blijkt bijv. dat ouderen voor 80% niet achterover vallen maar voorover vallen. Naar mate men ouder wordt is het rechtop lopen overgenomen door voorover lopen en naar beneden kijken. Willen ouderen niet vallen, dan is de basis om beter te leren lopen, met de voorwaarden die daar aan verbonden zijn. Ook opstaan van de stoel zonder je handen te gebruiken geeft een bevestiging van “ Ik kan het nog”. Hoe verder de lessen gaan, hoe meer uitdagingen naar voren komen. Zoals: “veilig iets oprapen en veilig opstaan als je op de grond bent gevallen”. De zgn. voorwaartse val om jezelf te beschermen is een handeling die men snel onder controle heeft.
Meer dan 600 ouderen in de leeftijd van 72 tot 92 jaar hebben de laatste jaren deze training van 8 lessen in de Gemeente Voorst gevolgd. Elk jaar wordt iedereen uitgenodigd voor een terugkomdag. De aanpak om met de minimale inspanning het maximale te kunnen uitvoeren zegt genoeg.
De training Zeker Bewegen 2.0 in de Gemeente Voorst wordt gemiddeld beoordeeld met een 8 als eindcijfer.
Voor meer informatie kunt U contact opnemen met Rolf Tijssen 0623618807
die zich bezig houdt met judo en jiujitsu heeft zich de laatste 20 jaar gespecialiseerd in het leven van waakzaamheid en weerbaarheid. Vooral het tot stand brengen van handelingen die betrekking hebben op het geestelijk en lichamelijk vlak.
Lees meer over Rolf Tijssen »
Volg Rolf Tijssen ook via Facebook