Veiligheid geeft voor ieder mens een gevoel van “jezelf” kunnen zijn. |
Omgaan met Geweld en Agressie
Veilig ingrijpen bij agressie
Tijdens het werk in de zorg krijg je vaak te maken met agressie. Agressie is communicatie: het vraagt aandacht. Dit kan zowel verbaal als non-verbaal (denk aan jouw houding of gezichtsuitdrukking). In deze communicatie zit vaak een boodschap, die misschien voor jou niet altijd even duidelijk is. Daardoor kan het omgaan met agressie in de ouderenzorg soms voor problemen zorgen.
Daarnaast heeft dit ook impact op jou als persoon. Wanneer je je onprettig voelt door bepaalde blikken, een houding, woorden of gebaren, dan kun je drie dingen doen:
1) Jouw grens aangeven;
2) Jouw ‘ruimte’ vergroten (voor jezelf opkomen);
3) De ander uit jouw ‘ruimte’ verwijderen (het gedrag stoppen).
In de training “Omgaan met geweld en agressie” leert Rolf Tijssen jou hoe je veilig kunt ingrijpen bij agressie in de zorg en ontvang je tips die je toe kunt passen in de dagelijkse praktijk.
Wat is agressie !
Agressie is een natuurlijke levensdrift. Het is noodzakelijk voor ons leven, om voor onszelf te zorgen en op te komen voor jezelf. Daarnaast om voort te bestaan en onszelf in leven te houden. Agressie is een natuurlijk gegeven, waarvan mensen een boodschap communiceren.
Agressie wordt verklaard uit de chemische processen in de hersenen, het zenuwstelsel of de zenuwcellen in de mens. Er ontwikkelt zich een lading om tot actie over te gaan. Deze lading is te beschouwen als levensenergie in een poging om uit de klemsituatie te geraken en levensruimte te krijgen.
Deze levensenergie is agressie
De agressie is gemobiliseerd en het ligt nu aan vele factoren hoe deze agressie naar buiten komt. Agressie roept gevoelens op van: onveiligheid, dreiging, angst en onzekerheid
Alles heeft te maken met de momenten van WAAKZAAMHEID EN WEERBAARHEID
die zich bezig houdt met judo en jiujitsu heeft zich de laatste 20 jaar gespecialiseerd in het leven van waakzaamheid en weerbaarheid. Vooral het tot stand brengen van handelingen die betrekking hebben op het geestelijk en lichamelijk vlak.
Lees meer over Rolf Tijssen » Volg Rolf Tijssen ook via Facebook