Weerbaarheidstraining is gericht op het vergroten van het gevoel van veiligheid door mensen te leren effectiever te reageren in uiteenlopende situaties. Het bewegen is daarbij een succesvol aangrijpingspunt. |
“Hoe leren wij onze kinderen hun energie op een positieve manier in te zetten” door Rolf Tijssen
In deze wereld van snelheid en onstabiliteit is een weerbaarheidstraining voor kinderen een aanvulling voor hun gevoelens en aanpak. M.a.w. ‘opkomen voor jezelf.’ Wat wij als gewoon zien, vinden veel kinderen lastig en zeker niet vanzelfsprekend. In een wereld waarin ouders werken en zichzelf staande moeten houden, hebben kinderen daarin hun eigen beleving. De aandacht die wij hun geven is beslist liefdevol maar niet vanzelfsprekend en bevestigend. Veel kinderen hebben problemen met de snelheid van reageren en actief bezig zijn waarin ‘het moeten en opschieten’ vaak de resultaten zijn. Het gevolg is dat kinderen (onbewust) hun eigen weg inslaan. Dat betekent minder praten, ontwijken en het uiten van boosheid door onmacht en zich niet begrepen voelen. Een negatieve houding is daar het kenmerk van.
De omgevingsfactor speelt eveneens een grote rol. ‘Te veel en te druk’ maken het onstabiel waardoor het incasseringsvermogen snel daalt. Het gevolg is dat zij hun grenzen niet kunnen aangeven. Allemaal onmacht doordat de onzekerheid door het lijf giert. Uitstellen en vaak wazige antwoorden geven zijn hier een bewijs van. Willen we dat? Nee natuurlijk niet . Je wenst dat je kind het allerbeste heeft. Maar één ding is zeker “ Ze moeten het zelf leren” .
Te vaak zien wij dat voor het kind alles geregeld en beslist wordt. Dit om het gezeur te ontzien want we zijn zelf al zo druk. Het kind vindt dit makkelijk. Het denkt dan “Mooi dan hoef ik het niet te doen”. Dit alles geeft een behoorlijke deuk in aanpak en incasseren. Het tegenovergestelde is er ook. Kinderen die feilloos alles doen om opmerkingen en gezeur te vermijden. Kortom de momenten van inzicht en zelfstandigheid zijn ver te zoeken. Voor veel ouders zijn dat lastige momenten omdat het “te dichtbij” is. Een weerbaarheidstraining geeft een oplossing. Het kind hoort, beseft en leert hoe zij met hun gevoelens kunnen omgaan. Durven ‘nee’ te zeggen. Maar ook hoe ga ik om met mijn boosheid en onzekerheid. Ze zullen uiteindelijk positiever gaan denken en voor hun mening opkomen.
Een kind moet je niet alleen iets vertellen maar ook laten doen! In de training van Rolf Tijssen gaan de kinderen 5 weken lang werken aan hun incasseringsvermogen en eigen aanpak. Ze krijgen diverse (simpele) zelfverdedigingstechnieken waaruit een onzichtbaar wapen ontstaat. Daarnaast balansoefeningen en wat doe ik als ik boos ben. Kortom een nuttige en gevarieerde training waarin plezier, durf en gezamenlijke aanpak voorop staat.
Deze fysieke weerbaarheidstraining van 5 lessen voor kinderen vanaf 8 jaar start op dinsdag 22 oktober 2024 van 16.00-17.00 uur in Twello aan de Klokkenkampsweg. Aan deze training kunnen maximaal 10 kinderen deelnemen. De kosten zijn € 55,- Wie interesse heeft kan bellen 06-23618807 of www.tijssenweerbaarheid.nl.
Zie niet wat je denkt te zien, maar zie wat er is.
“Reken af met je onzekerheid”
Een training voor pubers en volwassenenOnzekerheid roept veel spanningen op.Je kunt ernaar neigen om mensen uit de weg te gaan,nieuwe situaties te vermijden en sociale activiteiten te schuwen. Als je jouw minder goede eigenschappen leert accepteren,leer je ook je sterke eigenschappen en je persoonlijke kracht kennen. Een 1 op 1 training maakt je bewuster en je hebt er een leven langplezier van. Interesse? Neem contact op.
die zich bezig houdt met judo en jiujitsu heeft zich de laatste 20 jaar gespecialiseerd in het leven van waakzaamheid en weerbaarheid. Vooral het tot stand brengen van handelingen die betrekking hebben op het geestelijk en lichamelijk vlak.
Lees meer over Rolf Tijssen »
Volg Rolf Tijssen ook via Facebook